martes, 26 de enero de 2016

                               EL SECTOR PRIMARI A CATALUNYA

                                                          
El sector primari a catalunya té aquestes característiques
L'AGRICULTURA: És majoritària ment de secà son cultius majoritariament tradiccionals a la terra:els cereals,l'olivera, i també la fruta seca


LA RAMADERIA: Predomina la ramaderia intensiva estabulada a la Depressió Centra.La que mes importa és la porcina... existeix la ramaderia intensiva, industrial i extensiva.


LA PESCA: És practica sobretot la pesca costanera, amb vaixells petits a prop de la costa, que tornen al port cada dia.L'espècie de peix mes capturat a catalunya és la sardina.

       
EL SECTOR SECUNDARI A CATALUNYA

El sector secundari a Catalunya està molt diversificat.

LA INDUSTRIA:Els principals sectors de la indústria són el metal·lúrgic, el químic, l'alimentari (derivats de la llet, del porc i del raïm), el del paper i les arts gràfiques, el tèxtil i de la pell i el de les noves tegnologies.











LA CONSTRUCCIÓ:Ha esdevingut un sector molt important per a l'economia catalana gràcies a la construcció d'habitatges i d'equipaments obres públiques, tot i que en els darrers anys ha dísminuït la seva importància, després d'una èpocad'excsessiu creixement.
     

                        
LA PRODUCCIÓ D'ENERGIA ELÈCTRICAÉs més  baixa que el consum, de manera que s'ha d'importar, és a dir, s'ha de comprar fora. El  petroli, igual que el gas natural, també s'ha d'importar, però hi ha refineries per a transformar-lo

                   EL SECTOR TERCIARI A CATALUNYA


LA SANITAT:La xarxa sanitària catalana ès formada per centres d'atenció primària(C.A.P) que hi ha hospitals i ambulatoris, i centres d'atenció hi ha a casitots els pobles i barris.


L'EDUCACIÓ:És basa en la educació del nens, adolecents i aduls. Les escoles es resumeix en (CIEP) hi ha escoles a gairebé tots els municipis, els instituts (IES) hi ha instituts als pobles grans i a les ciutats i les universitats a les ciutats mes grans.



EL COMERÇ:Inlcu les botiges fins al comerç intarnacional passant per els mercats ambulants i comerç especialitats.



EL TURISME:Es un dels sectors més important en l'economia de catalunya, el turisme anomenat''de sol a platja'' a la costa i a l'estiu hi ha turisme cultural, rural...

 

EL TRANSPORT:Catalunya dispossa d'uns vehicles de transports fonamental per el desemvolupament del comerç i del turisme
La xarxa de carreteres té el centre a barcelons
La xarxa ferroviària es formada per línes de rodalia
Els ports mes importantas tnat pel que fa al transpo de passatgers com al mercaderies.





No hay comentarios:

Publicar un comentario